събота, 17 април 2010 г.

“Биг Брадър фемили” е опасен !

СЕМ:“Биг Брадър фемили” е опасен !

16 април 2010

София,България

Георги Лозанов

Медийният съвет се вслуша в призива на МВР-шефа Цветан Цветанов и заплаши Нова телевизия с глоби от 2 до 15 000 лв.
Съветът настоява елементи от програмата с възможно вредно въздействие върху детската аудитория да не бъдат излъчвани преди 23,00 часа.

Това става ясно от специално писмо, адресирано до г-н Карл Якоб Андерсон, изпълнителен директор на “Нова телевизия– първи частен канал” АД, подписано от председателя на Съвета за електронни медии /СЕМ/ доц. Георги Лозанов.

Аз не гледам "Биг Брадър", защото не смятам, че това е предаване, което заслужава да бъде гледано и такива предавания ни отдалечават от ценностите, коментира преди дни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той изрази надежда, че СЕМ ще провери повече активност по отношение на подобни предавания.

На заседанието си на 14 април 2010 г. Съветът за електронни медии обсъдил и приел междинни констатации в доклад на дирекция “Мониторинг” за наблюдението на риалити предаването “Биг Брадър фемили”, се разбра в петък.

Установено е, че са излъчени сцени, съдържащи прояви на вербална и физическа агресия между участници в предаването, както и аудиовизуално съдържание в противоречие с общоприетите морални норми и схващането за добрите нрави. Подобни епизоди са заплаха за физическото, психическото и моралното развитие на децата –участници в предаването и потенциални негови зрители, се казва в писмото.

В рамките на своите правомощия по надзора върху дейността на доставчиците на медийни услуги съгласно закона и в духа на европейските изисквания за нарастващата роля на саморегулацията и корегулацията в съвременната медийна среда Съветът за електронни медии обръща внимание за необходимостта от стриктно спазване на законовите разпоредби, защитаващи децата от вредно медийно съдържание.

Съветът настоява елементи от програмата с възможно вредно въздействие върху детската аудитория да не бъдат излъчвани преди 23,00 часа. Съветът за електронни медии изразява убеждението си, че в качеството си на доставчик на медийни услуги, с отговорността за тяхното съдържание “Нова телевизия – Първи частен канал” АД в съответствие със законовите разпоредби ще съобрази предаванията от поредицата “Биг Брадър Фемили” с обществените нагласи и произтичащите от тях общоприети морални норми. В полза на това ще е и по-балансираният подбор на участниците, който да отговори на предварителна заявка на предаването, че ще е представително за българското семейство днес.

В случай, че продължаващото наблюдение не установи промяна в медийното поведение на операторите, включващи предаването в програмите си / “Нова телевизия” и “Диема Фемили”/ Съветът ще пристъпи към административнонаказателни действия, предвидени в Закона за радиото и телевизията, се казва още в писмото.

Говорителят на СЕМ Мария Стефанова уточни за БЛИЦ, че предвидените от закона санкции са от 2 000 до 15 000 лв. /БЛИЦ

0 коментара:

Публикуване на коментар

 
Big brother operation Copyright © 2009 Blogger Template Designed by Bie Blogger Template